Ένα ταξίδι 7 ημερών από λιμάνι σε λιμάνι

Μέσω της Κω στη Λέρο και πίσω από τη Νίσυρο

- Ημέρα 1 -

Από το Μανδράκι της Ρόδου προς τη Σύμη

Περίπου 20-27 ναυτικά μίλια

Στο γραφικό λιμάνι της Σύμης θα βρείτε θέσεις για στάθμευση του σκάφους στην βόρεια πλευρά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το σκάφος μπορεί να δέσει στην αποβάθρα είτε με την πρύμνη είτε με την πλώρη πάντα με προσοχή ώστε να μην εμποδίζονται οι θέσεις όπου δένουν τα φέρυ-μποτ.

Το γραφικό λιμάνι της Πόλης Σύμης: 36 ° 37,09 'Ν. 027 ° 50,40 'Ε

Ταυτόχρονα προσφέρονται ταβέρνες καθώς και εγκαταστάσεις για παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και διαφόρων εφοδίων. Στα 6-10 μέτρα από την ακτή μπορείτε να διαμείνετε σε ξενοδοχείο.

Ειδάλλως μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο Πέδι ( 36° 36,95' N; 027° 51,70' E) το οποίο αποτελεί κόλπο παρόμοιο με βαθύ φιορδ, όπου υπάρχει ησυχία αλλά οι θέσεις της αποβάθρας μπροστά από το Pedi Beach Hotel είναι περιορισμένες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνονται σεβαστές οι μόνιμες θέσεις που καταλαμβάνει το βυτιοφόρο όχημα ανεφοδιασμού της Σύμης με νερό. Περισσότερες θέσεις προσφέρονται στην καινούρια αποβάθρα στη βόρεια πλευρά του κόλπου ενώ μπορείτε επίσης να σταθμεύσετε μπροστά από την προβλήτα του Pedi Beach Hotel.

Εκεί βρίσκονται δύο παμπ ενώ το προαναφερθέν ξενοδοχείο προσφέρει εγκαταστάσεις για ντους και πρωινό για τους πεινασμένους ταξιδιώτες. Υπάρχει επίσης ένα μικρό σούπερ μάρκετ. Κάποιος άλλος τρόπος ανεφοδιασμού είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Σε λίγα μόλις λεπτά μπορείτε να προσεγγίσετε την πρωτεύουσα του νησιού με λεωφορείο. Ο κόλπος μπροστά από το Μοναστήρι του Πανορμίτη στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού είναι ιδιαίτερα ρομαντικός.

Ο κόλπος μπροστά από το Μοναστήρι 36° 33,12' N; 027° 50,53' E

Μετά την αναχώρηση των επισκεπτών το μέρος γίνεται ιδιαίτερα ήρεμος. Ο αριθμός των θέσεων στον μώλο είναι περιορισμένος. Τους καλοκαιρινούς μήνες το αγκυροβόλι στον καλά προστατευμένο κόλπο είναι σύνηθης. Ο πυθμένας της θάλασσας ενδείκνυται για αγκυροβόλι, ενώ εκεί τριγύρω βρίσκεται και μια μικρή ταβέρνα.

- Ημέρα 2 -

Από τη Σύμη προς την Κω

Περίπου 38 ναυτικά μίλια
Ο καλύτερος δρόμος από τη Σύμη προς την Κω είναι μέσω του περάσματος ανάμεσα στη Σύμη και την Νήμο, ειδικά αν έρχεστε από τη Σύμη ή το Πέδι. Έτσι μπορείτε να γλιτώσετε μερικά μίλια. Το πέρασμα είναι ασφαλές. Το βάθος του νερού είναι τουλάχιστον 4 μέτρα.

Αγκυροβόλι στην Κω: 36° 52,84' N; 027° 17,94' E

Η μαρίνα της Κω θεωρείται μία από τις καλύτερες της Ελλάδος και προσφέρει ευρεία γκάμα εφοδίων, πολλές καφετέριες καθώς και σούπερ μάρκετ με υπηρεσία διανομής στο σκάφος σας. Βρίσκεται σε απόσταη 10-15 λεπτών με τα πόδια από την Παλιά Πόλη και το φρούριο. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο παλιό λιμάνι με την πρύμνη ή την πλώρη στην ανατολική προβλήτα( 36° 53,84' N; 027° 17,34' E). Ειδικά το καλοκαίρι οι θέσεις είναι περιορισμένες και είναι δύσκολο να βρείτε ελέυθερο χώρο. Υπάρχουν πολλά κέντρα εστίασης και ανεφοδιασμού. Υπάρχει επίσης αεροδρόμιο με διεθνές δρομολόγια.

- Μέρα 3 -

Από την Κω στην Κάλυμνο

Περίπου 19 ναυτικά μίλια
Το νησί της Καλύμνου και το κεντρικό λιμάνι, η Πόθια (36° 56,84' N; 026° 59,69' E) αποτελούν παράδεισο για τους δύτες σφουγγαριών. Τα σκάφη μπορούν να δέσουν είτε με πλώρη είτε με πρύμνη στην αποβάθρα της πόλεως όπου υπάρχουν σουπερμάρκετ,παμπ και εστιατόρια.
Το κεντρικό λιμάνι, η Πόθια (36° 56,84' N; 026° 59,69' E)
Λίγα μίλια βορειοανατολικά της Πόθιας υπάρχει ο κόλπος του Βαθύ που μοιάζει με φιόρδ (36° 58,6' N; 027° 02,0' E). Και εκεί μπορείτε να αγκυροβολήσετε είτε με πρύμνη είτε με πλώρη προς την αποβάθρα ενώ ο κόλπος είναι στενός με περιορισμένες θέσεις. Δυστυχώς οι εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού είναι ελάχιστες. Πρέπει να προμηθευτείτε νερό και δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμο ρεύμα στη στεριά.Όμως υπάρχουν ταβέρνες στην κορυφή του κόλπου και ένα ξενοδοχείο που προσφέρει εγκαταστάσεις με ντουζ και παρέχει καλό φαγητό.
- Μέρα 4 -

Από την Κάλυμνο στη Λέρο(Λακκί)

Περίπου 20 ναυτικά μίλια

Η προσέγγιση του μεγάλου φυσικού λιμανιού του Λακκί (37° 06,72' N; 026° 49,78' E) γίνεται από τα δυτικά.Μπορείτε να δείτε 7 ανεμόμυλους πάνω στο βουνό.Στα βορειοδυτικά του κόλπου υπάρχει η Μαρίνα της Λέρου η οποία ανήκει σε ναυπηγείο.Οι θέσεις πρέπει να κρατηθούν προκαταβολικά από το σταθμό 10.

Στα βορειδυτικά του κόλπου υπάρχει η Μαρίνα του Λακκί και σύμφωνα με τις οδηγίες αγκυροβολεί κανείς είτε με την πλώρη είτε με την πρύμνη ενώ υπάρχουν κατευθυντήριες οδοί. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Λιμάνι του Λακκί μέσω του σταθμού 11. Στην αποβάθρα της πόλης το σκάφος μπορεί να δέσει είτε με την πλώρη είτε με την πρύμνη ενώ υπάρχουν παμπ και εγκαταστάσεις εφοδιασμού καθώς και φέρρυ προς τη Ρόδο και τον Πειραιά σε καθημερινή βάση.

- Μέρα 5 -

Από τη Λέρο στη Νίσυρο

Περίπου 40 ναυτικά μίλια
Δε σας συστήνουμε το κεντρικό λιμάνι της Νισύρου,το Μανδράκι καθώς είναι καλύτερα να βρείτε αγκυροβόλι στο μικρό λιμάνι Πάλοι (36° 37,24' N; 027° 10,3' E).
Το μικρό λιμάνι Πάλοι (36° 37,24' N; 027° 10,3' E)

Η είσοδος είναι από τα ανατολικά και ελαφρά δυσπρόσιτη. Σε κάποιες περιοχές το βάθος του νερού είναι μόλις 2,5 μέτρα και είναι προτεινόμενη η είσοδος κοντά στην βόρεια προβλήτα. Μπορείτε να αγκυροβολήσετε στην βόρεια ή νότια προβλήτα είτε μέσω της πρύμνης είτε της πλώρης. Παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στην προβλήτα. Τα ντους και οι εγκαταστάσεις πλύσης μπορείτε να βρείτε στο Tavera "Aphrodite", όπου μπορείτε να έχετε και ένα προσιτό γεύμα.

Μπορείτε να εξερευνήσετε το ηφαιστειογενές νησί της Νισύρου με λεωφορείο ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Ο κρατήρας του ηφαιστειακού νησιού Νίσυρος

Μια επίσκεψη του ηφαιστειακού κρατήρα αξίζει τον κόπο. Αν ο καιρός είναι ωραίος, έχετε φανταστική θέα στα γύρω νησιά. Σας προτείνουμε επίσης την επίσκεψη των μικρών χωριών στα βουνά Εμπορειός και Νίκαια.

Το γραφικό ορεινό χωριό Νίκια
- Μέρα 6 -

Από τη Νίσυρο στην Τήλο

Περίπου 18 ναυτικά μίλια

Έχοντας επισκεφτεί τον κρατήρα υπάρχει αρκετός χρόνος για ένα πέρασμα από το γειτονικό νησί της Τήλου.Στην ανατολική ακτή της Τήλου υπάρχει ο κόλπος Λιβάδια, με το μικροσκοπικό λιμάνι του (36° 25,02' N; 027° 23,18' E) και αποβάθρα για φέρρυ μποτ.

Ο κόλπος Λιβάδια: 36 ° 25,02 'Ν. 027 ° 23,18 'Ε 47/5000

Στο λιμάνι τα σκάφη αγκυροβολούν είτε με την πρύμνη είτε με την πλώρη, στα ανατολικά της αστικής αποβάθρας ή κατά μήκος της δυτικής αποβάθρας. Στον κόλπο ανατολικά του λιμανιού μπορείτε να αγκυροβολήσετε χωρίς πρόβλημα ενώ με ιδιαίτερα καλό καιρό είναι δυνατό το δέσιμο είτε με την πρύμνη είτε με την πλώρη ή κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς της αποβάθρας. Σε κάθε περίπτωση η δίοδος για τα φέρυ μποτ θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη. Τις περισσότερες φορές αλλά δυστυχώς όχι πάντοτε παρέχεται ανεφοδιασμός νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Στο μικρό νησί υπάρχουν διάφορες ταβέρνες και εμείς σας προτείνουμε την ταβέρνα “Μιχάλης” που δεν θα σας απογοητεύσει.

- Μέρα 7 -

Από την Τήλο στο Μανδράκι

Περίπου 40 ναυτικά μίλια

Είναι μια ελαφρώς μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με ευνοϊκό άνεμο. Σε περίπτωση κόντρα ανέμου είναι λογικό να μετακινηθείτε προς το αεροδρόμιο της Ρόδου και να ακολουθήσετε το βόρειο τμήμα του νησιού κατά μήκος της ακτής.

Το λιμάνι Μανδράκι (36° 45,06' N; 28° 22,78' E