Τα νησιά της Δωδεκανήσου

Δωδεκάνησα ή Βόρειες Σποράδες

Το σύμπλεγμα νησιών από τα τουρκικά δυτικά παράλια προς την Κρήτη ονομάζεται Δωδεκάνησα. Πρωτεύουσα και Διοικητικό κέντρο είναι η Ρόδος. Τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα νησιά εκτός από τη Ρόδο είναι η Κως και η Κάρπαθος. Από τα αρχαία χρόνια η Ρόδος αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο. Στην αρχή του Μεσαίωνα το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη κατέλαβε την περιοχή. Τότε χτίστηκαν φρούρια (ιστορική πόλη Ρόδου) τα οποία μέχρι σήμερα διασώζονται μερικώς. Το 1522 οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη έπρεπε να παραδοθούν στους Τούρκους και εκδιώχθηκαν. Μέχρι το 1912 τα νησιά παρέμειναν υπό τουρκική κατοχή και διοίκηση. Η τουρκική κατοχή έληξε το 1912 μετά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο. Μετέπειτα τα νησιά διοικούνταν από την Ιταλία μέχρι το 1947 οπότε και δόθηκαν στην Ελλάδα. Παρά τους αιώνες τουρκικής κυριαρχίας τα νησιά είναι εντελώς ελληνικά. Ελάχιστα θυμίζουν την Τουρκική κατοχή ενώ από την άλλη οι Ιταλοί αρχιτέκτονες άφησαν σημαντικά ίχνη. Όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα δεν παρουσιάζουν έντονη βλάστηση, όμως η Ρόδος και η Κως έχουν αρκετές δασώδεις περιοχές καθώς και πηγές. Μικρότερα νησιά εφοδιάζονται με νερό από την Ρόδο. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάθε νησί της Δωδεκανήσου.

Read more
1/13

Ρόδος

Ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ελλάδας

Σήμερα, η Ρόδος είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών στην Ελλάδα. Στην αρχαιότητα δόθηκαν στην Ρόδο πολλά ονόματα (Ρόδος, Σκηνή, Οφείος, Μακάριος, κλπ.). Η ανατολική ακτή που εκτείνεται σε απόσταση 70χλμ προσφέρει όμορφες αμμώδεις παραλίες και κρυμμένους γραφικούς κόλπους. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Ρόδο στο μενού "Ρόδος και τα περίχωρα".

Read more
2/13

Κως

Η γενέτειρα του Ιπποκράτη

Η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη. Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία εδώ. Η Κως διαθέτει αεροδρόμιο και απευθείας πτήσεις με τσάρτερ είναι δυνατές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Στην πόλη της Κω με το παλιό φρούριο της, μπορείτε να βρείτε τα ερείπια αρχαίας αρχιτεκτονικής, σπίτια με στοιχεία ιταλικού στιλ και αποτελεί ζωντανό επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο. Η Κως έχει μία από τις καλύτερες ελληνικές μαρίνες. Περίπου ¾ ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του παλιού λιμανιού της Κω είναι η Νέα Μαρίνα. Η προσέγγιση και η είσοδος στη μαρίνα είναι απλή. Για τα σκάφη, η επικοινωνία πραγματοποιείται στο κανάλι 77.

Read more
3/13

Κάρπαθος και Κάσος

Τα άγρια νησιά στα νοτιοδυτικά

Αυτά τα δύο νησιά βρίσκονται στα άγρια ​​νερά μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης. Αυτά είναι τα νοτιότερα νησιά των Δωδεκανήσων. Και τα δύο νησιά είναι λοφώδη και σε μερικά μέρη (η Κάρπαθος μόνο στη δυτική ακτή) είναι μάλλον άγονα. Στην Κάρπαθο, στην ανατολική ακτή, υπάρχουν όμορφοι, μερικώς καλυμμένοι με βλάστηση κολπίσκοι, ιδανικοί για κολύμπι. Στην νότια ακτή αναπτύσσονται ελιές, εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Το καλύτερο σημείο εκκίνησης για διακοπές ακτογραμμής σε ένα γιοτ είναι η όμορφη πρωτεύουσα και η πόλη λιμάνι των Πηγαδιών. Η Κάρπαθος διαθέτει επίσης ένα αεροδρόμιο με απευθείας συνδέσεις. Στα νότια της Καρπάθου θα βρείτε μικρά ξενοδοχεία και όμορφες παραλίες.

Read more
4/13

Πάτμος

Το μοναστήρι της Αποκάλυψης, η γραφική Χώρα και το μοναστηριακό φρούριο

Πάτμος, το βορειότερο και ένα από τα ωραιότερα νησιά των Δωδεκανήσων. Πάνω από το φυσικό λιμάνι της Σκάλας, στο δρόμο προς τη γραφική Χώρα της Πάτμου, υπάρχει το μοναστήρι της Αποκάλυψης με ένα μικρό σπήλαιο, όπου ο άγιος Ιωάννης είχε τα αποκαλυπτικά του οράματα. Το ισχυρό μοναστηριακό φρούριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ανεβαίνει πάνω από τα λευκά σπίτια της Χώρας. Το όμορφο λιμάνι της Σκάλας είναι το κεντρικό σημείο εκκίνησης για πολλούς επιβατικούς πεζοπόρους που σκοπεύουν να επισκεφθούν το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Στο αναχώλιο της Σκάλας μπορείτε να αγκυροβολήσετε ένα σκάφος είτε από την πλώρη είτε από την πρυμναία πλευρά.

Read more
5/13

Αρκιοί, Λειψοί και Αγαθονήσι

Μικροσκοπικοί και βραχώδεις

Οι Αρκοί, Λειψοί και Αγαθονήσι είναι τρία μικρά νησιά μεταξύ της ηπειρωτικής Τουρκίας και της Πάτμου. Τα λιμάνια - Πόρτο Αουγκούστα (Αρκάρια), Όρμος Σοκόρο (Λειψοί) και Αγίου Γεωργίου (Αγαθονήσι) είναι αρκετά μικρά, αλλά αρκετά ασφαλή. Υπάρχουν ταβέρνες με θαλασσινά και φρέσκα ψάρια παντού, καθώς και καταστήματα.

Read more
6/13

Λέρος

Η ευγενική και παραδοσιακή

Η Λέρος χωρίζεται από το νότιο αδελφικό νησί της Καλύμνου από στενό κανάλι. Το νησί είναι κυρίως πράσινο και δασώδες. Υπάρχουν βαθιές όχθες, όμορφες παραλίες, εύφορες κοιλάδες και γραφικά λευκά χωριά. Ένα μέρος που ονομάζεται Πλάτανος είναι η γοητευτική πρωτεύουσα του νησιού με φανταστική θέα στους κόλπους του Άλιντα και του Παντέλι. Το μεγάλο φυσικό λιμάνι του Λακκοί ήταν η κύρια βάση για τον ιταλικό στόλο κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής. Υπάρχουν αγκυροβόλια στον κόλπο. Το μικρό λιμάνι κοντά στον όρμο Παντέλι είναι ασφαλές, αλλά πάλι επικρατεί συνωστισμός το καλοκαίρι.

Read more
7/13

Κάλυμνος

Η άγρια και απόκρυμνη νήσος των σφουγγαράδων

Η Κάλυμνος, το νησί των δύτες για τα σφουγγάρια της θάλασσας, είναι ως επί το πλείστον αποτελείται από άγριο κομμάτι βράχου. Από την αρχαιότητα, το νησί υπήρξε η καρδιά της ελληνικής κατάδυσης σφουγγαριών. Υπάρχουν πολλές σπηλιές και μερικές καλές παραλίες. Τα σπίτια συχνά ζωγραφίζονται σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε. Το 2002, η σχεδόν ολοκληρωμένη νέα Μαρίνα Καλύμνου καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από μια φθινοπωρινή καταιγίδα. Σήμερα, η νέα μαρίνα είναι σχεδόν πλήρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολοκληρωτικά. Θα βρείτε περισσότερες θέσεις για αγκυροβόλιο στον Όρμο Ακτή και τον Όρμο Βαθύ.

Read more
8/13

Ψέριμος

Μικρή και ήρεμη- με την αποχώρηση των ημερήσιων τουριστών

Η Ψέριμος είναι ένα αγαπημένο μέρος για ημερήσιους ταξιδιώτες από την Κω. Ανάμεσα στα πανέμορφα σπίτια του χωριού μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες. Αφού τα σκάφη αναψυχής αναχωρήσουν, μπορείτε να αγκυροβολήσετε το γιωτ σας κατά μήκος της αποβάθρας μέχρι το επόμενο πρωί.

Read more
9/13

Νίσυρος

Το ηφαιστειογενές νησί

Η Νίσυρος είναι ένα ήρεμο και ενδιαφέρον νησί. Αλλά όταν προσέρχονται σκάφη αναψυχής από την Κω, γίνεται πιο θορυβώδες. Το κύριο αξιοθέατο του νησιού είναι ο κρατήρας του ηφαιστείου. Η άκρη του κρατήρα προσφέρει εκπληκτική θέα στα γύρω νησιά. Αξίζει να επισκεφτείτε τη μικρή πρωτεύουσα Μανδράκι με τα στενά σοκάκια της. Δεν συστήνεται για αγκυροβόλιο το λιμάνι του Μανδρακίου. Το λιμάνι των Πάλων είναι ασφαλές. Το χωριό και το μικρό λιμάνι της Νισύρου είναι πραγματικά γραφικά. Το λιμάνι διαθέτει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες παροχές.

Read more
10/13

Τήλος

Πρότινος γνωστή ως Επισκοπή

Ανάμεσα στη Νίσυρο και τη Χάλκη, η Τήλος είναι επίσης ήσυχη και στοχαστική. Μόνο η λιμενική πόλη των Λιβαδιών και τα χωριά Μεγάλο Χωριό και Έριστος κατοικούνται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι στην αρχαία εποχή περίπου 10.000 άνθρωποι ζούσαν στην Τήλο. Σήμερα είναι μόνο μερικές εκατοντάδες. Οι πευκόφυτες πλαγιές χτίστηκαν από σκληρή χειρωνακτική εργασία και είναι τα απομεινάρια καλύτερων χρόνων.

 

Read more
11/13

Χάλκη και Αλιμιά

Σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο

Η Χάλκη και εν τω μεταξύ η ακατοίκητη Αλιμιά αποτελούν μια μάζα βράχων στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία βλάστηση στα δύο νησιά. Το χειμώνα, περίπου 50 άνθρωποι ζουν στη Χάλκη. Το καλοκαίρι το νησί ευδοκιμεί. Πολλά ημερήσια δρομολόγια από τη Ρόδο επισκέπτονται το λιμάνι του Εμπορειού. Πολλά σπίτια σε ένα μάλλον μικρό χωριό έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια. Η εκκλησίαα «καμπαναριό του Αγίου Νικολάου» δεπόζει ανάμεσα στις προσόψεις, ως αξιοθέατο.

Read more
12/13

Σύμη

Η γραφική

Η Σύμη έχει το πιο γραφικό λιμάνι. Φωτεινά χρώματα είναι ζωγραφισμένα στα σπίτια, τα οποία δημιουργούν την εντύπωση κάτι υπέροχου και εξωπραγματικού. Το απόγευμα, το λιμάνι της Σύμης είναι αρκετά θορυβώδες. Το βράδυ, όταν τα σκάφη αναψυχής φεύγουν, το νησί γίνεται πιο ήσυχο. Ένας άλλος χώρος αγκυροβολίας είναι ο Όρμος Πανορμίτης μπροστά στη Μονή του Πανορμίτη. Επίσης, το μικρό χωριό Πέδι είναι ασφελές για αγκυροβολία με δύο μικρές προβλήτες.

Read more
13/13

Αστυπάλαια

Η μη πολυσύχναστη και ανέγγυχτη από τον τουρισμό

Η Αστυπάλαια βρίσκεται περίπου 35 ναυτικά μίλια δυτικά της Νισύρου. Όταν πλησιάζετε στο νησί από το βορρά ή το νότο, δύο οροσειρές που συνδέονται με ένα μακρύ μικρό ισθμό δίνουν την εντύπωση δύο νησιών. Αυτό το σπάνιο νησί έχει τη δική του γοητεία. Ο κόλπος με λευκά σπίτια κάτω από τις πλαγιές, οι δρόμοι της παλιάς πόλης, οι ανεμόμυλοι στην κορυφογραμμή και το παλιό φρούριο με δύο λευκές εκκλησίες στο κέντρο, που μεγαλώνουν μεγαλοπρεπώς πάνω από τον κόλπο, κυριαρχούν στην πρώτη είσοδο στο λιμάνι. Το λιμάνι είναι καλά προστατευμένο, αλλά προσφέρει μόνο μερικά αγκυροβόλια και αξιοπρεπείς συνθήκες για προμήθειες. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου μπορείτε να βρείτε ωραίες καφετέριες με υπέροχη θέα στον κόλπο.