Πληροφορίες για την περιοχή

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την ιστιοπλοϊκή περιοχή καθώς και για τις συνθήκες καιρού και ανέμων

Η περιοχή ιστιοπλοΐας

Από νησί σε νησί

Ανάμεσα στην τουρκική δυτική ακτή και την Κρήτη βρίσκεται μία απο τις ομορφότερες ιστιοπλοϊκές περιοχές του κόσμου. Πολλά μικρά νησιά παρέχουν ασφαλή λιμάνια και γραφικούς κόλπους για αγκυροβόλι. Η περιοχή είναι απάνεμη και τα νερά είναι συνήθως καθαρά σαν κρύσταλλος. Ακόμα και στην περίοδο πριν ή μετά την τουριστική σεζόν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ευχάριστες.

Αυτό μπορείτε να δείτε σε αυτό το ωραίο βίντεο που καταγράψαμε κοντά στην Αστυπάλαια. Δεν πρέπει να ταξιδεύει κανείς μόνος του!

Ξεκινήστε το ταξίδι σας από την βάση μας στην Ρόδο. Κάθε βράδυ μπορείτε να διαμείνετε σε διαφορετικό μαγευτικό λιμάνι ή να κατευθυνθείτε προς μοναχικούς κόλπους. Άνετα ημερήσια ταξίδια περίπου 12 έως 30 ναυτικών μιλίων από νησί σε νησί ή ακόμα πιο περιπετειώδη δρομολόγια μπορούν να συνδυαστούν.

Ένας ήρεμος κόλπος κοντά στην Λίνδο

Σε αυτή την ιστιοπλοϊκή περιοχή πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί επίσης. Η λέξη μελτέμι προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και σημαίνει αεράκι, αλλά είναι επίσης πιθανό η θάλασσα ανάμεσα στα νησιά να είναι ενίοτε αγριεμένη. Μερικές φορές μπορούν να υπάρξουν αναταράξεις και οπωσδήποτε να περιμένετε ριπές ανέμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχετε την πρόβλεψη του καιρού. Σχεδιάζοντας το ταξίδι σας πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το μελτέμι πνέει σταθερά από βορειοδυτικά προς δυτικά.

Καιρός

Με περίπου 300 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, η Ρόδος του ελληνικού Αιγαίου ανήκει στα πιο ηλιόλουστα νησιά της Μεσογείου. Ο καιρός αφήνει διαφορετικό αποτύπωμα κάθε σεζόν. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβρη, το μελτέμι είναι ο επικρατέστερος άνεμος στο Αιγαίο και κυριαρχεί των ιστιοπλοϊκών συνθηκών.
Η περιοχή ιστιοπλοΐας

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεμοι είναι δυνατότεροι στα 4-6 μποφόρ. Τον Μάιο και τον Ιούνιο εμφανίζονται περιστασιακά και από τα μέσα Σεπτέμβρη μειώνονται. Το μελτέμι μπορεί να αποφευχθεί ανάμεσα στα νησιά. Γύρω από τη Ρόδο φυσάει κυρίως από τα δυτικά. Ανάμεσα στα νησιά νοτιότερα, φυσάει συχνά από τα βορειοδυτικά. Το καλοκαίρι ριπές ανέμων μπορούν να εμφανιστούν και στις απάνεμες μεριές των νησιών. Ιδιαίτερα ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Ρόδο θα συναντήσετε αγριεμένη θάλασσα και μεγαλύτερο σε διάρκεια μελτέμι.

Ετήσια επισκόπηση έτους

Θερμοκρασία
Ώρες ηλιοφάνειας
Βροχόπτωση
Θερμοκρασία νερού
(C°)
(h/day)
(mm)
(%)
January
15
5
14
17
February
16
5
10
16
March
18
7
8
3
April
21
9
3
18
May
25
10
3
20
June
30
12
1
21
July
32
13
0
23
August
33
12
0
25
September
29
11
1
24
October
25
8
5
22
November
21
6
7
20
December
17
4
12
18
Όλες οι πληροφορίες κυμαίνονται

Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο άνεμος κυμαίνεται μεταξύ 2-4 μποφόρ, ίσως και παραπάνω από τα νοτιοδυτικά. Τον χειμώνα η πιο συχνή προέλευση ανέμων είναι τα Νοτιοανατολικά. Μπορούν να υπάρξουν επίσης μικρές καταιγίδες που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις. Οργανώνοντας το ταξίδι σας πρέπει να λάβετε υπόψιν τον επιπλέον χρόνο που απαιτείται για τα βόρεια ή βόρειοδυτικά δρομολόγια.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Απαγορεύεται αυστηρά στους πελάτες της εταιρείας Yachtcharter-Rhodes να πλεύσουν στην Τουρκία.

Εικόνες της περιοχής

Εμφάνιση περισσότερων εικόνων